Chihuahua’s zijn natuurlijk prachtige kleine hondjes. Met hun kleine formaat doen ze niet onder voor de grotere rassen en er is menig Chihuahua die een ‘grote vriend’ heeft en er lustig op los speelt met een Golden Retriever of nog groter. Toch moet je hierbij een klein beetje oppassen en dat komt door een ras specifieke aandoening waar een Chihuahua gevoelig voor is.

Patella Luxatie is een regelmatig voorkomend probleem, dit is het verschijnsel waarbij de knieschijf geregeld verschuift omdat deze te los in het gewricht zit. Als dit geregeld voorkomt zal er uiteindelijk artrose ontstaan en daarmee zal het hondje ook pijn gaan ervaren. Dat wil je natuurlijk niet! Om dit te voorkomen zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen.

Als eerste misschien wel de belangrijkste; zorg ervoor dat je hondje op gewicht blijft, overgewicht veroorzaakt direct meer druk op de gewrichten en daarmee al snel pijn. Nu is overgewicht natuurlijk iets dat per definitie voorkomen moet worden vanwege nog veel meer gezondheidsrisico’s en juist de Chihuahua krijgt vaak al snel te veel binnen. Probeer de voeding dan ook gezond te houden, vers vlees en in plaats van chemische snoepjes lekkere rauwkost of groentjes. Check wel even welke groentjes je geeft want ze kunnen niet alles hebben.

Een tweede maatregel die je kunt nemen is voorkomen dat je Chihuahua te veel en te grote sprongen maakt. Ze zijn prima in staat om op bed of op de zetel te springen maar het is niet goed voor ze. Ook veel traplopen is iets dat op den duur een grote belasting vormt en kan beter beperkt worden.

Heb je een plavuizen of houten vloer? Let dan op bij het rennen, een gladde vloer zorgt ervoor dat hondjes zich schrap moeten zetten en druk uitoefen bij het rennen en stoppen, ook dit zorgt voor extra belasting.

Als laatste en hier komen we weer terug bij het spelen, of dit nu met elkaar, met hun baasjes of met grotere honden is, plotselinge en scherpe bewegingen en wendingen moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Een speeltje werpen en apporteren is helemaal goed en vinden de meeste Chihuahua’s ook leuk om te doen, maar ze scherpe rondjes om staven op een parcours draaien is ongeschikt voor ze en verhoogt enkel het risico op gewrichtsproblemen daarmee pijn.
Dit betekent vanzelfsprekend niet dat je je hondje maar de ganse dag op de zetel moet laten slapen, beweging is juist goed! Let er alleen op wat voor beweging zodat je hondje zo lang mogelijk pijnvrij leeft.

Afspraak maken of webshop bezoeken?

Kom naar de Boutique.

Klik hieronder voor het plannen van een exclusief shopping bezoek

Maak afspraak

Liever online bestellen?

Kijk in de webshop voor al onze kleedjes, truitjes, mandjes en draagtassen

Naar Webshop
We gebruiken cookies om het gebruik van de website te optimaliseren. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.