Maten en vormen

We krijgen geregeld vragen over pasvorm en maten van tuigjes, harnasjes en halsbandjes. Wat is de juiste maat, zit iets goed of niet en waar kies je eigenlijk het beste voor?

Het valt niet mee om hier een kort eenduidig antwoord op te geven. Als eerste de definities, wat is nu eigenlijk wat? Een halsbandje kan van verschillende materialen zijn zoals leder of een kunststof en valt om de hals. De maat van een halsbandje meet in cm. Om te kijken of een halsbandje past neem je dus een flexibel meetlint en legt dit om de hals van het hondje. De meeste halsbandjes komen in maten zoals 25cm, 30cm of 35cm. Een halsbandje valt ook te stellen door meerdere gaatjes in het riempje en kan naar gelang losser of strakker gezet worden.

Voor een halsbandje is echter ons advies dat het ongeschikt is voor een uitgebreide wandeling. Halsbandjes hebben voornamelijk een sierfunctie. Met een bijpassend looplijntje heb je weliswaar een mooie complete set maar wij adviseren dit enkel voor thuis of een minimaal tripje of moment te gebruiken. Een hondje kan altijd ergens van schrikken en even een klein stukje opzij springen, ook kan het naast een baasje lopen maar ontstaat er toch voldoende ruimte voor bijvoorbeeld een wielrenner om tussen hondje en baasje te komen. Op zo’n moment wordt de lijn en daarmee de halsband direct strak aangetrokken en krijgt een hondje een flinke hardhandige druk op de keel en de nek, een ongezonde situatie die je altijd wilt voorkomen. 

Beter is het dan ook om te gaan stappen met een tuigje. Een tuigje wordt door het hondje als het ware aangetrokken en gaat over de buik en borstkas heen en onder de voorpootjes door. Ook deze is op maat te stellen met meerdere gaatjes in de riempjes. Een tuigje oefent geen druk uit op de keel of de nek en bij een onverwachte beweging zoals een ruk aan het looplijntje kan een hondje dan ook niet gewond raken. Er ontstaat ook geen angst bij het hondje doordat het geen druk voelt bij de keel. Voor pups kan het wat wennen zijn, zo’n eerste tuigje en daarom zijn er tuigjes in verschillende versies. Pupjes kun je het beste eerst wennen aan een instaptuigje; de voorpootjes van het hondje stappen in het tuigje, dat je daarna omhoog trekt en op de rug vastgespt. Is het hondje eenmaal goed gewend dan kun je kijken naar een tuigje dat je echt over het kopje heen moet aantrekken.

Dan zijn er ook nog de zogenaamde harnasjes, deze zijn de meer aangeklede vorm van tuigjes. Je bestaat niet uit riempjes en bandjes maar zijn een waar kledingstuk in de vorm van een mouwloos kort jasje of bijvoorbeeld een bont gevoerd lekker warm jasje. Zo hoeft je hondje in de koude dagen niet een truitje met daaroverheen een tuigje aan te trekken maar kun je volstaan met een degelijk harnas. 

Tuigjes en harnasjes mogen nooit te wijd zitten omdat het hondje zich dan zou kunnen lostrekken. Een beetje kleine hond is erg handig en flexibel met zijn voorpootjes en zodra er maar wat ruimte zit kan deze zich eruit wurmen. Dit kan natuurlijk groot gevaar met zich meebrengen als het aan een drukke baan zou gebeuren. 

Te strak is echter net zo min de bedoeling. Het hondje krijgt moeite met ademhalen als de borstkas te strak ingesnoerd zit maar wordt ook beperkt in bewegingsvrijheid. Uiteindelijk zal het niet meer mee uit wandelen willen omdat het een pijnlijke of ongemakkelijke handeling wordt. 

Het beste is voor een eerste tuigje of harnasje te komen passen. Dit is ook prettig om te bekijken en te oefenen met het aantrekken van het harnasje zodat je je hondje er goed aan kunt laten wennen. 

Zowel tuigjes als harnasjes zijn verkrijgbaar in alle vormen, maten en kleuren. Van super lieve roze broderie voor de meisjes tot hele stoere gewassen leder voor de mannekes. Vaak zijn harnasjes ook nog te complementeren met een bijpassende draagtas of vormt deze een onderdeel van een complete kledinglijn. Laat je met een harnasje en een draagtas je hondje bij je eigen winterjas passen en vorm je een prachtig fashion stel? De mogelijkheden zijn oneindig! 

Afspraak maken of webshop bezoeken?

Kom naar de Boutique.

Klik hieronder voor het plannen van een exclusief shopping bezoek

Maak afspraak

Liever online bestellen?

Kijk in de webshop voor al onze kleedjes, truitjes, mandjes en draagtassen

Naar Webshop
We gebruiken cookies om het gebruik van de website te optimaliseren. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.